20 Mayıs 2015 Çarşamba

Rulo Börek


 Kahvaltı sofralarının, pikniklerin ve tabii ki annelerimizin altın günlerinin vazgeçilmezidir börek. Bizim kadar çeşidini deneyen ve yapan var mıdır bilmiyorum ama şekil vermek ve iç malzeme konusunda oldukça yaratıcı bir mutfağa sahip olduğumuzu düşünüyorum :) 
 Bugün ben size yapması çok kolay yemesi ise çıtır çıtır kıvamıyla damağınızı şenlendirecek bir tarif anlatacağım. Hadi bakalım buyrun :)



Malzemeler:

- 4 Yufka

*İç Harcı İçin:
- 300 gram kıyma
- 2 adet orta boy soğan
- 3 adet orta boy patates
- 1/3 çay bardağı sıvı yağ 
- Tuz
- Karabiber

*Arasına Sürmek İçin:
- 150 gram (yarım paket) margarin
- 3 yemek kaşığı yoğurt

*Üzerini İçin:
- 2 adet yumurtası sarısı
- Damak zevkinize göre çörek otu ya da susam

Yapılışı:

 *İç Harç Yapımı: 
- 300 gram kıymanızı geniş bir tava ya da tencerenin içine alıp sıvı yağını da ekleyerek biraz kavurun. Kıymayı biraz kavurduktan sonra ince kıyılmış soğanlarımızı ilave ederek kavurma işlemini sürdürün.
- Biraz daha kavurduktan sonra önceden rendeleyip suyunu sıkmış olduğunuz patatesleri kıymanın üzerine ekleyin, göz kararı tuz ve karabiberini de ekledikten sonra kavurmaya devam edin.

*Arasına Sürülecek Sıvı Harç Yapımı:
- Yarım paket margarini tavada kısık ateşte eritin. Yağın kızmamasına ve yanmamasına özen gösterin. Yağ eridikten sonra üzerine yoğurdu ekleyerek birbirine yedirin.

Şekil Verme:

-İlk yufkanızı düz bir zemin üzerine serip üzerine hazırlamış olduğunuz sıvı harcın yarısını üzerine sürün ve üzerine 2 kat yufkanızı kapatın.
- Yufkanın her yerine denk gelecek şekilde kıymalı ve patatesli iç harcınızı bir tahta kaşık yardımıyla dökün. ( Bu kısmın nasıl olacağını @ceydaskitchen instagram sayfamdaki kısa videomdan takip edebilirsiniz.)
- Yufkanın sağ ve sol tarafından yaklaşık 2 parmak içeri katlayın. (Bir kez)
- Önünüzdeki açık kalan kısımdan yaklaşık dört parmak kalınlığında katlamaya başlayın ve dev bir sigara böreği şeklini bulana kadar devam edin. 
- Hazırlamış olduğunuz uzun böreği bir bıçak yardımıyla dilimleyin. (Yufkanızın genişliğine göre yaklaşık 10-12 adet çıkacaktır.)
- Aynı işlemi diğer iki yufka için de yapın.
- Daha sonra tepsiye dizdiğiniz böreklerin üzerine yumurta sarısı sürün ve çörek otu veya susam ile göz zevkinize göre süsleyin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika kadar pişirin.

* İç harcını peynirli, sade kıymalı, sade patatesli, sebzeli, sucuk kaşarlı vs. damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz.




































Denemiş olduğunuz bu tarifi, sevdiklerinize hazırladığınız güzel sofralardan benim için fotoğraflamayı ve #ceydaskitchen hashtagiyle @ceydaskitchen hesabıma göndermeyi unutmayın :) Şimdiden afiyet olsun bir sonraki tarifte görüşünceye kadar hoşçakalın


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder